Emdr

Tijdens de begeleiding kan er EMDR worden ingezet. EMDR is een kortdurende behandelmethode om nare ervaringen en bijbehorende emoties te verwerken.

 

Ik ben buitengesloten geweest toen ik jonger was en had daar op de middelbare veel last van. Tijdens de EMDR sessie zag ik een zielig, klein meisje en ik voelde dat ik haar wilde helpen. Het beeld werd steeds vager en de spanning ging weg. In de sessie erna heb ik nog aandacht gegeven aan het kleine meisje. Ik weet en voel nu dat er niks mis is met mij en ik goed ben zoals ik ben. Op school heb ik nu leuke vrienden gemaakt.
Suus
14 jaar

Trauma

Als een kind iets naars meemaakt en klachten als gevolg van de nare gebeurtenis aanhouden dan kan er sprake zijn van een trauma. De ervaringen van het kind tijdens de gebeurtenis zijn nog niet verwerkt, maar kunnen het bewustzijn op onverwachte momenten overspoelen, bijvoorbeeld door heftige emotionele reacties op ogenschijnlijk onschuldige momenten, het hebben van nachtmerries of flash backs. EMDR kan dan een geschikte manier zijn om de gebeurtenis te verwerken. Vaak wordt bij een trauma gedacht aan grote gebeurtenissen als misbruik, geweld, een onverwacht overlijden, ziekenhuisopname, een scheiding of een verkeersongeluk.

onderzoek

Maar ook kleinere gebeurtenissen, zoals een afwijzing in je vriendengroep of een nare opmerking kunnen grote impact hebben op een kind en voor klachten zorgen. Te denken valt aan angst en paniek, een terugval in gedrag, rustig worden en somber of juist druk en agressief gedrag. EMDR kan ook worden ingezet waarbij geen bewuste herinnering is aan een nare gebeurtenis, maar waar een kind wel door wordt belemmerd in het dagelijks leven. Bij het onderzoeken van het trauma gaat het vooral om de impact wat de gebeurtenis heeft gehad op het kind en waar het NU nog het meeste last van heeft. Ik vraag een kind hierover te tekenen of over te vertellen. Bij heel jonge kinderen kan story telling worden ingezet.

tijdens emdr

Terwijl een kind zich concentreerd op het vervelende beeld, gevoel, de sensatie of de nare gedachte wordt er EMDR toegepast. Dit is bilaterale stimulatie wat via een koptelefoon (klikjes lins / rechts) of via het volgen van een hand, tapjes op de knieën of trommelen op de handen van een (jong) kind plaatsvindt Wanneer het kind twee dingen tegelijk doet, de oude herinnering en een taak in het hier en nu (de bilaterale stimulatie), loopt de angst of spanning niet zo hoog op waardoor de verwerking van de herinnering door kan gaan. De emotionele lading en beperkende gedachten passend bij de nare herinnering zullen tijdens deze verwerking veranderen.

Door het verhaal (story telling) ben ik niet meer bang om niet te kunnen ademhalen als ik onder water moet zwemmen. Ik was toen ik heel klein was in het water gevallen en bijna verdronken en durfde niet in het water te springen of onder water te gaan. Nu vind ik zwemles wel leuk.
Armin
5 jaar
Ik was heel bang voor honden. Als er onverwacht een hond in het speeltuintje kwam rende ik snel naar huis. De EMDR was best grappig. Ik zag soms grappige beelden, maar in het begin was het ook wel spannend, maar het lukte gewoon. Ik werd steeds rustiger en minder bang. Na een paar keer durfde ik Keet te aaien en haar uit te laten. Ik voel me nu gewoon normaal als ik met honden ben.
Isa
10 jaar
Scroll naar top