Eveline

Mijn verhaal

Ik ben Eveline ten Hoedt en woon samen met mijn dochter van 18 en Keet ons hondje in Den Haag Ypenburg. Al van jongs af aan fascineerde het mij waarom mensen doen wat ze doen, maar als kind begreep ik dit vaak nog niet. Ook merkte ik al als adolescent mijn affiniteit met kinderen op.

Ik heb 11 jaar in het basisonderwijs en speciaal voortgezet onderwijs gewerkt als leerkracht. In deze jaren werkte ik met plezier met kinderen en hun ouders in de leeftijd van 4 t/m 15 jaar. Ik merkte dat mijn interesse steeds meer naar de sociaal-emotionele kant trok en ik stééds nieuwsgieriger werd naar de beweegredenen van wat een kind mij liet zien.

Door mijn nieuwsgierigheid naar de goede reden van een kind en ook mijn interesse in kinderen die geen onbezorgde ontwikkeling doormaken, ben ik gaan zoeken naar meer mogelijkheden om kinderen te ondersteunen.  Mede daarom ben ik de opleiding tot integratief kindertherapeut gaan volgen aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie in Amsterdam. Hier heb ik o.a. geleerd om echt te kijken naar een kind. Nieuwsgierig te zijn naar de goede reden van het gedrag en vooral een kind te zien als ervaringsdeskundige en niet de klacht of het probleem.

Ik werk tijdens de sessies één op één met een kind. Het werken met kinderen op deze manier vind ik erg fijn.  Ieder kind is uniek en iedere therapie is anders. Keer op keer is het een uitdaging om samen met een kind te onderzoeken waar hij of zij nou zelf last van heeft. En ook hoe het eigen mogelijkheden kan inzetten om zo het probleem op te lossen of er minder last van te hebben.

In de praktijk is ook een hondje aanwezig genaamd Keet. Ze heeft al veel kinderen en jongeren geholpen. Soms bij aanvang om iemand op z’n gemak te stellen of om niet meer bang te zijn voor honden, maar ook voor het geven van troost bij verdriet of bijvoorbeeld om eigen grenzen te ervaren en te leren aangeven. Voor veel kinderen en jongeren neemt Keet een belangrijke plaats in. Mocht je geen hondenliefhebber zijn of even geen zin hebben in een hond erbij dan zit Keet in haar eigen bench.

Steeds weer vind ik het prachtig om te zien wanneer een kind of jongere op geheel ‘Eigen Wijze’ grip krijgt op zijn leven en zich weer blij en gelukkig voelt.

Buiten PUUR

Naast dat ik veel voldoening uit mijn werk haal, loop ik graag hard in de Delftse Hout. Dit doe ik zo'n drie keer per week. Verder spreek ik regelmatig af met vrienden. Ik ben veel in de natuur aanwezig bv om lekker te wandelen met Keet en lees ik graag een boek. Mindfulness pas ik elke dag toe en brengt de nodige ontspanning. Verder ben ik dol op Terschelling. De fijne vibes en de prachtige natuur trekken mij naar het eiland.

Praktijkhond Keet

Dit is Keet. Ze gaat elke dag mee naar de praktijk. Veel kinderen en jongeren vinden het prettig als Keet erbij is. Soms gewoon om te aaien, terwijl je, je verhaal doet. Of bij het geven van troost bij verdriet. Soms doet ze heel grappig, waardoor we even flink moeten lachen. En soms is het nodig om heel duidelijk te zijn naar haar waardoor je meteen je eigen grens aanvoelt én je grenzen leert aan te geven. En als je dat bij haar kan, lukt dat daarbuiten zeker ook. Mocht je honden nog spannend vinden dan zit ze gewoon in haar bench. Dat is haar eigen veilige hok. Soms kruipt ze er zelf ook in als ze even rust wil. Tussen de middag loop ik een flink stuk met Keet in de Delftse Hout. Ze houdt namelijk erg van rennen en spelen.

Scroll naar top